Nu online – Copywriter Talk – podcast over copywriting en content

Na eerst een jaartje proef te hebben gedraaid bij Ondergewaardeerde Liedjes is sinds kort mijn eigen podcast online. Copywriter Talk is een wekelijkse podcast – in het Engels – over copywriting en content. De eerste twee afleveringen staan klaar op Anchor.fm.

Volg de link: https://anchor.fm/dimitri-lambermont

of volg via RSS: https://anchor.fm/s/cb3d4c/podcast/rss.

Of kom regelmatig terug op deze website: Podcast 

 

In zeven stappen van jargon af

Hoe kun je de gewoonte van jargon afleren?

Het standaardantwoord op mijn strijd tegen jargon is altijd geweest: dat is nu eenmaal de manier waarop we hier praten. Zo spreken we in onze niche. Waarop ik meestal antwoord: “Nee, dat is de manier waarop je jezelf hebt geleerd om te spreken in een poging om bij de groep te horen.” Geen erg populair antwoord, dat ik moet toegeven, maar de waarheid doet meestal een beetje pijn.

De laatste tijd heb ik veel nagedacht over het idee van afleren. Het vergeten en stoppen met het bewust doen van een handeling. Bijvoorbeeld omdat deze handeling slecht of onjuist is.

De slechte gewoonte

Wat als we jargon zien als een slechte gewoonte? Kunnen we deze gewoonte dan afleren? Vergelijk het met roken. Alle coole kinderen doen het. Dus je voelt de druk het ook te doen. Maar wat zou het betekenen als je zou werken in een omgeving waar jargon compleet verboden was? Net zoals de meeste rokers nu beperkt zijn tot kleine cellen buiten het kantoor om hun shot nicotine te krijgen?

  • Zou het mogelijk zijn jargon uit een bedrijf te halen?
  • Zou het mogelijk zijn jargon te af te leren?

Open, duidelijk en authentiek

Ik vecht nu al een paar jaar tegen jargon. Ik probeer mensen te overtuigen dat jargon in veel opzichten verkeerd is. Zeker in het huidige online landschap, waar klanten zich steeds meer richten op openheid, duidelijkheid en authenticiteit. Niet het beste moment om je achter grote woorden te verstoppen. Ik geloof echt dat jargon niets anders is dan een slechte gewoonte die duidelijke, eerlijke en menselijke communicatie in de weg staat. Maar hoe leren we het dan af?

1. Jargon definiëren

Eerst moet je begrijpen wat we eigenlijk moeten afleren. Wat betekent jargon binnen je bedrijf? Ik denk dat jargon elke keer is dat je taal gebruikt om een afstand te creëren tussen zij ‘die weten’ en zij ‘die niet weten’. Jargon is de taal van buitensluiting. Of om het om te draaien. Jargon is de taal van een besloten groep.

Het duurt hooguit twee maanden voordat nieuwe werknemers dezelfde woorden gebruiken als hun collega’ s. Of ze begrijpen wat er gezegd wordt, maakt niet uit. Aanpassen aan de groep is waar het om draait. Dat komt door dezelfde taal te gebruiken als de besloten groep collega’s. Jargon is de taal van binnenuit. Het is de taal van conformiteit. Het maakt niet uit of het duidelijke, menselijke communicatie belemmert. Uiteindelijk regeert de ongeschreven regel: zo spreken we hier.

2. Erkennen dat je een probleem hebt

De eerste stap om met een slechte gewoonte te breken? Toegeven dat je een probleem hebt. De meeste mensen zien geen probleem in hun jargon-gebruik. Net als de waarschuwingen op sigaretten zullen de meeste mensen signalen negeren dat ze eigenlijk verslaafd zijn aan jargon. En dat jargon en afkortingen slechts toegangspoorten zijn naar totale corporate bullshit-verslaving. Sommige mensen zullen zo verslaafd raken aan het misbruik van jargon dat ze volkomen onbegrijpelijk zullen worden. Behalve voor de andere mompelende jargon-junkies.

Oké, misschien dat ik een beetje doordraaf met mijn metafoor, maar je begrijpt wat ik wil zeggen. Jargon is voor veel mensen een manier van leven. Ze hebben zichzelf en delen van hun ego verbonden aan de woorden die ze gebruiken. Dat doorbreken en toegeven dat jargon bezoekers in de weg staat om klanten te worden en dat het eigenlijk slecht is voor bedrijven als mensen geen idee hebben waar je het over hebt… Dat is de openbaring waar we naar moeten streven.

3. Jargon als slechte gewoonte

Jargon als een probleem zien is één stap. Als we echter willen veranderen, moeten we het ook zien als een slechte gewoonte. Als iets dat eigenlijk slecht is voor ons bedrijf. Het simpele feit is het volgende: als je bezoeker niet begrijpt wat je zegt, zal hij of zij gewoon weggaan. Al je mooie content is voor niets gemaakt. Geen begrip betekent geen vertrouwen betekent geen kans op conversie. Begrijp dat en zie jargon voor wat het is. Jargon is inhoud-obesitas. Je website wordt vet van woorden die geen waarde hebben. Net zoals obesitas zal het langzaam je bedrijf doden.

4. Begrijpen dat jargon een verzonnen taal is

Jargon is niet echt. Het maakt geen deel uit van ons gewone gesprek. Het is niet iets wat we dagelijks nodig hebben. Het maakt geen deel uit van onze natuurlijke manier van praten. De woorden die we gebruiken binnen jargon zijn allemaal op het ene of het andere moment verzonnen. Om een speciale techniek of dienst te beschrijven. Om een product mooi te laten klinken. Om spullen te verkopen. Door het dagelijks te gebruiken binnen je bedrijf zijn deze woorden een onderdeel geworden van je normale gesprek… Maar hoe we ook denken dat jargon een normale taal is. Dat is het niet. Deze woorden werden bedacht door mensen in de besloten groep voor mensen in de besloten groep. Haal ze eens weg en communiceer met woorden die iedereen begrijpt.

5. Jargon van zijn voetstuk halen

Willen we jargon als een slechte gewoonte zien? Dan moeten we het van zijn voetstuk halen. Geloof me, ik ken veel mensen die een mate van persoonlijke voldoening vinden in jargon. Jargon is vaak verbonden met het ego. Jij begrijpt de speciale woorden die bij je positie horen en wanneer mensen niet begrijpen wat je zegt, is dat omdat ze niet in jouw positie zitten. Mensen lager in de pikorde van je bedrijf zullen je taal kopiëren, zodat ze zich even op hetzelfde niveau voelen als hun superieuren.

Daarom is het weghalen van jargon voor veel mensen zo eng. Het niet gebruiken van jargon is de grote gelijkmaker. Als iedereen kan begrijpen wat de ander doet, blijkt meestal dat het niet zo belangrijk is wat je leidinggevende eigenlijk dagelijks doet. De speciale woorden die met die baan verbonden zijn, geven hem of haar kracht. Neem die kracht dus weg en kijk of je nog steeds kunt functioneren zonder je achter grote woorden te verschuilen.

6. Jargon losknippen van je cultuur en vice versa

Als de cultuur van je bedrijf gezond is en gebaseerd op menselijke waarden, dan is er geen jargon nodig. Cultuur is content. En een cultuur die vergiftigd is door jargon — waar jargon gebruikt wordt voor hiërarchische doeleinden — zal content uitsturen waar de nadruk ligt op het gebruik van dat jargon. Duidelijke taal maakt iedereen gelijk. Streef dus naar een cultuur waarin iedereen dezelfde taal spreekt en begrijpt. En stop met jargon om te verdelen en heersen.

7. Haal jargon uit de opleiding

Voordat mensen in je bedrijf komen werken, gaan ze naar school…. waar ze al leren om de juiste woorden te gebruiken die bij hun toekomstige beroep horen. Wat als we eens stoppen met het onderwijzen van jargon? Serieus. Stop gewoon met het onderwijzen van jargon als onderdeel van het onderwijs voor een bepaald beroep. Als we een einde willen maken aan jargon zullen we bij de wortels moeten beginnen. Stop met het vullen van de hoofden van toekomstige ondernemers of collega’s met woorden die geen enkele betekenis hebben.

Maak je copy smakelijk

Waarom jouw content een klamme hamburger is

Het water loopt me in de mond! Fuck dat was lekker! Schep nog maar een keer op! Over het algemeen is er geen lezer die dat zegt na het lezen van een websitetekst. Toch? En dat is jammer. Waarom staan de meeste websites vol met grijze pap? Een smakeloze brei? Stop wat peper in je cont(ent). Maak je copy smakelijk.

Waar gaat het mis? Wat moet je doen om je maaltijd en je content te redden? Enkele tips van de meesterchef.

Waar gaat het mis?

Het verschil tussen de oneetbare grijze slobber in de troggen van fast food tenten en het hoofdgerecht van een sterrenchef? Liefde voor de ingrediënten. Liefde voor de content. Maar boven alles de niet-te-stoppen drive iets neer te zetten dat de bovenkant van je hersenpan doet trillen (zo niet eraf doet schieten).

Smaakorgasme

Je smaakpapillen ontploffen in zoet, zuur of zout. Je neus vult zich met het prachtige aroma van perfect gebalanceerde ingrediënten. Je maag gromt harder dan een leeuw met paringsdrang. Ondraaglijk malend in afwachting van al het heerlijks dat komt. Dit is genieten met een hele grote G. Je weet hoe dat voelt…

Plastic woorden = plastic content

Waarom staat je website dan vol prut? Omdat je de koude content van je concurrenten hebt opgewarmd in de magnetron en ze nu als nieuw probeert aan te bieden? Misschien? Feit? Kijk naar je website. Kijk naar de website van je concurrenten. Waar staan ze vol mee? Met plastic. Plastic woorden wel te verstaan. Woorden die zo platgetreden zijn dat ze het stadium van cliché al ver voorbij zijn. Het is de opwarmmaaltijd met de sticker ‘Weggooien is zonde’. Het is de knalgele fabriekskaas onder het klamme witte bolletje van je lauwe beige-bruine burger.

Doorgekauwd en uitgespuugd

Betrouwbaar. Efficiënt. Uw partner in… Al honderden malen doorgekauwd, herkauwd en uitgespuugd. Het is de smaak van de massa. Het is de veilige keuze. Niet te pittig. Niet te flauw. Niet te zout. Niet te zoet. Precies lauw genoeg om niet je lippen aan te branden. Het is hap, slik, weg en alweer honger.

Content zonder vezels

Het is content zonder substantie. Zonder smaak. Zonder vezels. Poepen zonder persen. Snel klaar, dat wel, maar het vult totaal niet. Is dat de ervaring die jij je lezer wilt bieden? Of ga je voor de drie Michelinsterren? Ben je laf? Of schrijf je met stalen olifantenballen? Dit is de Nederlandse taal droeftoeter! Het is niet de Dunne Van Dale. Het is de moddervette Dikke Fatboy van een Van Dale. Dus sla dat BOEK — hoe fijn authentiek en ouderwetsch — eens open en verrijk je taalgebruik.

Wees geen vreetschuur

Ben je ooit in een vreetschuur geweest? Zo’n hal waar je voor een vastgesteld bedrag van alles kunt eten tot het je neus en andere lichaamsgaten uitkomt? Elk mogelijk gerecht is aanwezig. Vis en vlees. Rijst en aardappels. Salades en soepen. Groente en snoep. Pittig en flauw. Zout en zoet. Uit alle hoeken van de wereld. Tegelijkertijd. En allemaal ongeveer even smakeloos. Het is alles voor iedereen. Dus eet je vlees en vis door elkaar. En eet je na je aardappels nog probleemloos wat nasi. Want het bedrag moet er wel uit.

Met zorg gekozen

Alles voor iedereen. Veel content wil ook alles voor iedereen zijn. En daarmee wordt het net niks. Zet hier tegenover het gerecht van de topchef. De ingrediënten zijn met zorg gekozen. Vers gehaald die ochtend bij de lokale visser of boer. Op je bord verschijnt een perfecte compositie van op elkaar inspelende onderdelen met maar één doel: jou laten genieten. Wees niet alles voor iedereen in je content. Dat lukt niet en zorgt voor compromissen die al jouw eigenheid uit je content zuigen.

Zorg voor een goede basis

Vanzelfsprekend moet de basis goed zijn. De kwaliteit van je content moet op orde zijn. Ingaan op de vragen die leven bij je lezer. En een helder antwoord bieden. Niks mis mee. Maar mag het een beetje uitdagender geformuleerd? Een goede basis is ook een heldere keuze voor een eigen toon en een eigen stem. Een stem die bij je organisatie klopt. En alsjeblieft, ga niet opeens met straattaal gooien als het merendeel van je organisatie uit uitgekakte grijsaards bestaat die inklokken voor hun vaste lasten. Ik ben je mattie niet. En ik heb niet met je geknikkerd.

Keep it spicy

Kleur je taal. Blijf heel ver weg van beige en grijstinten. Maak van je taal een toverbal. Train je taal door veel te lezen. Heb je taal lief. Niet direct de grammatica en het droogneuken van kruimelige komma’s. Maar de flexibiliteit van woorden. De mogelijkheid om werelden te schetsen met letters. En pas je kleurrijke taal toe als de kruiden op je gerecht. Om smaak toe te voegen. Om voor spanning te zorgen. Om andere smaken naar voren te laten komen. Om van de laffe smaak af te komen. Een snufje zout hier. Een pepertje daar. Overdwars ingebracht in je content. Tot het gaat vlammen.

The (not so) subtle art of reinvention

Or the Ambivert’s Guide to Public Speaking

reinvention

riːɪnˈvɛnʃ(ə)n/

noun

the action or process through which something changes so much that it appears to be new.

Seen it all. Done it all. Been there. Done that. 43 years old. 16 years in Online Copywriting. 8 years blogging. Wrote a book on Online Copywriting. Wrote a thousand blogposts. Bored shitless.

Meh.

So… Now what?

The answer came during a train ride one rainy Tuesday…

As I entered the train on that dreary morning I saw a familiar face in the crowd. One of my colleagues from the world of online communication and social media. I greeted him and we started a pleasant conversation during the 40 minute commute to work.

Various topics passed. Online. Life. Work-life balance. Social. He had written a new book on Artifical Intelligence. My own book had appeared the year before. We talked about my challenge: Been there, done that. Now what?

And with one word he changed my outlook: reinvention.

The last year before he released his new book had been one of reinvention. His focus of being Mr Social Media was starting to wear out. So he had to find a new purpose. A new goal. Or become obsolete.

Starting the journey

I took his words to heart and started on my own journey of reinvention.

I was going to have to find something to define The New Me by. The Online Copywriting thing was starting to wear out. Keeping up to speed with the online landscape was no longer a thrill — as it had been in the early days of Social Media. I did not look forward to ‘accept it as it is and work…’ Or becoming obsolete. I would reinvent ME.

The first step — of course — was the hardest. Acknowledging I needed something new in my life to keep me from boredom. It is in my nature I guess. questioning where I am going. Overthinking. Overanalyzing. Never satisfied.

What am I good at?

What do I like to do?

What new skills could I add to my current set?

After carefull consideration and a lot of soul searching I decided not to sell all my stuff and travel the world in a van. Besides my wife did not like the idea all that much…

Focus on improvement

The first decision I made was where to focus my energy. I decided to hone my skills. One part of my skill set would get an overhaul.

Or to put it more honestly… I would finally attack some of the points in my personality in which I had been lacking.

To put it even more honestly. I would attack my ambivert nature. Through becoming great at public speaking. A nightmare for my introverted side. A joy for my extraverted side.

Learning and perfecting

I believe you can learn any skill. And like playing the piano for 10.000 hours or learning to dance the tango, I believe public speaking is a skill I can learn and perfect.

It is not that I have stage freight. As said before. Part of me is introverted. Part of me wants to get on that stage and speak with people. I have had some public speaking gigs in the past. I have given webinars. I am not a frightened bunny in the headlights.

Some speaking gigs went great and were a dream.

Some went awful and gave me a chance to learn.

But. I had never REALLY taken the time to focus on my skills as a public speaker. I was busy blogging and keeping up to date with all online developments.

This journey is not about keeping up with the latest trends.

This journey is personal. It is about becoming better.

The mission is clear: become a better public speaker.

How to get there?

Now… how to get there? I stole this little trick from GaryVee. I reverse engineered my goal…

More about this step in my next blogpost.

Your website is a bumpy slide

A short(ish) manifesto on online copywriting

I am on a quest. Always will be. Always have been. It is my conviction that I have been put on this earth to ensure that every online experience is an effortless experience.
At least for my small part… online copywriting.
Allow me to take you into my world.
Where my sole obsession is simple:
How can I personally help you get through one task with as little frustration as possible?

“Your website is a bumpy slide” verder lezen

De Game of Thrones van online copywriting

De Game of Thrones van online copywriting

Of het listige spel van overtuiging

Dit artikel kost je: [est_time]

Direct naar: Intentie of doel

DISCLAIMER: IK SCHREEF DIT VOOR MIJN PLEZIER MET EEN GEZONDE DOSIS IRONIE. NIET TE VERWARREN MET SERIEUS ADVIES. DAN WEET U DAT.

Een copywriter is een schrijver die moet overtuigen met woorden. Bij sommige mensen heeft dat toch een nare nasmaak. Overtuigen is uiteindelijk namelijk een aanval. Ik probeer met woorden door jouw verdediging als lezer heen te breken. Mijn overtuigingskracht moet sterker zijn dan al je twijfel en je natuurlijke paranoia. Ik moet in je hoofd kruipen, je weerstand breken en zorgen dat je hersenen zeggen; klinkt plausibel, ik vertrouw deze mensen wel. “De Game of Thrones van online copywriting” verder lezen

Online copywriting in 60 minuten komt uit op 15 april

Online copywriting in 60 minuten komt uit op 15 april

Blog Online copywriting in 60 minuten

Welke positie neem jij met je organisatie in op het overvolle internet? Waaraan kan ik je herkennen in de constante stroom content? En hoe raken wij uiteindelijk met elkaar in gesprek? Voor veel organisaties is een gesprek met de online copywriter het eerste moment om over hun online positionering na te denken. En dat is jammer, want dan is het vaak al te laat. Maar hoe kun je als organisatie online onderscheidend zijn? “Online copywriting in 60 minuten komt uit op 15 april” verder lezen

Top 5 van 2015

Top 5 van 2015

In 2015 mocht ik mijn kennis weer delen via veel fijne websites – Frankwatching, Emerce, SocialMedia.nl en natuurlijk mijn eigen blog op dimitrilambermont.com. Het was ook het jaar waarin ik koos om minder te bloggen, maar wel met meer diepte. Meer focus. Af van de snelle lijstjes – ja dit is een lijstje, ik weet het – en meer de diepte in. “Top 5 van 2015” verder lezen