Copywriting: vijf ‘eenvoudige’ lessen om een expert te worden

Vandaag de dag is iedereen expert. In ieder geval lijkt het door Social Media zo. Iedereen is de expert van zijn of haar niche. Van zijn of haar wereldje. Lees mijn vijf ‘eenvoudige’ tips om een expert te worden. En kijk of je het woordje expert wel zo los moet gebruiken.


1. Zoek een leraar
School leert je de basis.
Vergeet de basis.
Vergeet de theorie. Dit is de praktijk. In de praktijk heb je eerst een leraar nodig. Iemand die je vanuit zijn of haar praktijkervaring onder de hoede neemt en alles leert over ‘hoe het echt werkt in jouw niche’. Iemand die helpt de theorie van school zo snel mogelijk te vergeten. Geen klant zit te wachten op platgetreden paden. En een expert moet meer bieden dan de standaard.

2. Leer het zelf
Een leraar is leuk, maar uiteindelijk moet je op zoek naar een eigen stem.
Een expert is geen kopie. Een expert is eigen. Persoonlijke ervaringen. Persoonlijk falen.
Leren door te doen. Leren door de plank mis te slaan. Steeds weer. Jaar na jaar. Daardoor leer je pas hoe het is een expert te zijn. Je weet wat werkt. En hebt geleerd van wat niet werkt.
Neem de basis mee van school.
Neem de basis mee van je leraar.
Maar om het eigen te maken, moet je kilometers maken.

3. Blijf investeren
Een expert checkt nooit uit. Een expert is nooit klaar. Altijd hongerig naar meer informatie. Naar meer input. Nog beter worden. Nog meer weten over heel weinig. Daarin zit de drijvende kracht van een expert.  Dat vraagt een investering. In tijd. In energie. Goed luisteren naar de feedback van klanten. Kan het beter? Altijd!
Waarin zit de ROI?
Dit is je leven!
Er is geen ROI! Haal er lol uit of zoek iets anders.

4. Blijf lezen
Ik lees elke dag over mijn vak. E L K E dag. In boeken. Online. De blogs van anderen. Rapporten. Inzichten. Tijdschriften. Zeven dagen per week. Als je leeft voor je vak – en jij bent toch de expert? – dan doe je dat met liefde. Met overtuiging. En kost dat nooit moeite.

5. Blijf kritisch
Er zijn veel experts. Veel meningen. Kies wat jij nodig hebt om beter van te worden. Laat de rest vallen. Twijfel aan alles als het over je vak gaat. Twijfel vooral veel aan je eigen mening. Pas hem aan als je er naast zit. Blijf altijd kritisch op elk aspect van je expertise. Dan ben je een expert. Een expert slikt geen zoete koek, maar toetst alles aan ervaring.

Ben je nog steeds een expert? Gefeliciteerd! Want je haalt elke dag het meeste uit je werk. En wat hebben we er een lol in!

Dacht je echt dat het eenvoudig was om expert te worden? Dat je er met vijf tips bent?


Helaas. Het duurt even. En eigenlijk is het nooit af.
Het is zoeken. Het is vechten. Het is blijven streven naar beter.

En ga nu maar je Twitter-bio aanpassen.