De 5 elementen van een prettige schrijfstijl

Waar social media al niet goed voor zijn. Op basis van mijn eerdere blogpost over de toon van copy raakte ik op Twitter in ´gesprek´. Deze twitteraar was op zoek naar een cursus bloggen om zo haar eigen stem te ontdekken. Aan inspiratie en discipline geen gebrek, maar hoe kom je aan een prettige schrijfstijl? Deze vraag heeft me aan het denken gezet, hoe zou een cursus over een prettige schrijfstijl eruit zien?

Dus stel je wilt prettig gaan schrijven? Een toon ontwikkelen waar jij je lekker bij voelt en welke voor de lezers aansprekend is? Waar begin je dan?

1. Voldoende kennis
Ik denk dat de basis van een prettige schrijfstijl ligt in het kiezen van een onderwerp waar je veel over weet. Of een onderwerp waar je veel passie voor voelt. Kies je een onderwerp waar je niet om geeft dan voel je niet de vrijheid om vrijuit te schrijven alsof je erover praat. Bovendien raakt de stroom berichten snel op. Wees blij met je onderwerp en het komt terug in je teksten. Anders forceer je en dat is voelbaar. Het geeft je het zelfvertrouwen om losser te schrijven want met je kennis zit het goed.

2. Je eigen stem ontdekken
Het ontdekken van je eigen stem is inherent aan het ontwikkelen van een prettige schrijfstijl. De ene schrijft wollig. De ander zakelijk. De volgende enthousiast. Degene daarna kort en bondig. Allemaal mogelijkheden om uit te proberen bij de zoektocht naar jouw stem. Probeer eens een lang stuk te schrijven, kijk hoe lang je het volhoudt om te vertellen op een leesbare manier. Draai het om en probeer een zo kort mogelijke post te maken. Laat de vetrandjes aan de tekst zitten. Of snijd ze juist overmatig weg. Ergens daarin zit jouw stem. En houd deze vervolgens vast over meerdere posts. Schrijf vaak. Schrijf veel. Schrijf als je geen zin hebt. Mensen gaan je stem pas herkennen als ze je vaak kunnen lezen.

3. Niet beleren, maar vertellen
Maak het niet onnodig moeilijk. Een belerend klinkende hoogdravende tekst, kost veel meer moeite dan schrijven alsof je aan het vertellen bent. Schrijf zoals je praat. En kijk daarna verder. Neem me mee op een reis, niet naar college. Ik ben hier ook maar voor mijn lol.

4. Have the guts to go nuts
Stap eens uit je comfortzone. Het draait niet  alleen om jou, maar om je onderwerp. Als je voldoende kennis hebt over je onderwerp en voldoende passie, voel je vanzelf de vrijheid om ook eens een andere invalshoek te kiezen. Daarmee kun je, je onderscheiden. Je gekkigheid is persoonlijk en dus onderdeel van jouw stijl. Experimenteer er op los.

5. Check nog wel even de basis
Ja je kunt schrijven als Casanova, maar loop altijd nog even je tekst na op de basis. Klopt de grammatica? Klopt de interpunctie? Een prettige schrijfstijl is een schrijfstijl waarbij ik niet het gevoel heb dat ik aan het lezen ben. Het is moeiteloos. Zonder uitstekende splinters. Zonder ergernissen. De lezer voelt zich thuis. Leest lekker door en is aan het einde net zo enthousiast als jij over het onderwerp.