Een authentiek imago begint niet bij je imago


Een authentiek imago

Authenticiteit is momenteel het grote buzzword in zakelijk Nederland. In elke reclame wordt het authentieke en ware verhaal verteld van een onderneming. Het liefst met ambachtelijke vakmannen met grote baarden en stoere tatoeages. Alle voedingswaren zijn opeens volgens ‘authentiek recept’ en ‘met lokale ingrediënten’ gefabriceerd. Maar de leugen is gruwelijk zichtbaar…

Gisteren werd ik door Tristan Lavender (@TristanLavender) gewezen op het artikel: An open letter on the “flawsome” trend. Blijkbaar is het onder ondernemingen nu de trend om jezelf falend, stuntelend en menselijk te presenteren. “There’s a discernible incongruity between a company embracing itself as something inherently comprised of imperfect people versus a branding strategy that’s aimed at humanizing a company as a separate entity, as if it itself were a person with shared vulnerabilities.”

 

Plastic authenticiteit

We kunnen falen, daardoor zijn we menselijk en dus authentiek. Maar door het zo dik erop te leggen, wordt het juist niet authentiek. Authenticiteit lijkt daarmee al net zo plastic te worden als duurzaamheid een tijdje terug was. Oké, we willen de aarde misschien niet echt redden, maar we hebben wel een heel goed verhaal over hoe lang we al ambachtelijk werken. En met alleen lokale producten!

 

Doorschijnend

Het grappige met authenticiteit is echter dat, zodra je het wilt claimen… het automatisch niet meer authentiek is. Datzelfde gaat op voor intentie. Het schijnt allemaal door als een witte bikini op het strand. Leuk, maar één golf en je kijkt er dwars doorheen. Authenticiteit begint namelijk helemaal niet bij je imago.

In deze blogpost 3 stappen die wel voorafgaan aan een authentiek imago.

 

1. Integriteit

Alles is cultuur en cultuur is alles. Een authentiek imago kun je niet kweken als een hipsterbaard, maar moet in de essentie van je onderneming zitten. In het DNA. Het zit in hoe je elke dag met elkaar omgaat. Hoe je met klanten omgaat. Hoe je met leveranciers omgaat. Hoe je met je omgeving omgaat. En uiteindelijk om hoe je met de aarde omgaat.

 

[bctt tweet=”Een authentiek imago kun je niet kweken als een hipsterbaard.”]

 

Integriteit betekent dat ‘De Klant Centraal’ bij jouw onderneming niet slechts een loze marketingkreet is. Maar dat je echt begaan bent met de ontvanger van jouw dienst of product. Dat je alles in het werk stelt om die klant tevreden te stellen. Dat moet in elke vezel van je organisatie zitten. Dat moet in je mensen zitten. Daar neem je ze voor aan. Dat moet de essentie zijn waarvoor iedereen elke dag weer opstaat.

Integriteit betekent ook dat je echt begaan bent met de keten rondom je onderneming. Dat je niet voor de goedkoopste oplossing gaat, maar voor die materialen en middelen die goed voelen. Omdat je waarde hecht aan echte kwaliteit. Omdat je, je zou schamen om een slecht product af te leveren.

 

2. Intentie

De tweede stap naar een authentiek imago hangt samen met de eerste. Integriteit en intentie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Is integriteit niet de dagelijkse werkelijkheid in jouw organisatie, dan zit het met je intentie ook niet goed. En zoals gezegd, dat schijnt overal doorheen.

Zit het met je integriteit wel goed, dan is de intentie ook duidelijk. We stellen de klant centraal, laat zich dan automatisch vertalen naar communicatie die de intentie heeft de klant ook optimaal te helpen en ondersteunen.

Natuurlijk mag je als organisatie best wat verkopen, maar als je hele cultuur draait om sales, dan gaat een zogenaamd authentiek imago dat echt niet verbloemen. De ‘intentie = verkoop’ klinkt door al je boodschappen heen. En het vreemde aan mensen is dat ze een hele sterke radar hebben voor onzin. Dat beschermt ons namelijk tegen alle onzinnige verkooppraatjes die we de hele dag op ons af krijgen geschoten. Zit het met je intentie niet goed, dan kun je het met je authentieke imago direct vergeten, we ruiken het mijlenver al.

 

3. Identiteit

De derde pijler van een authentiek imago is identiteit. Zoals ik eerder al zei: “Cultuur is alles en alles is cultuur”. De juiste mate van integriteit en de juiste intentie komen terug in je cultuur. Iedereen die binnenkomt in jouw onderneming is uitgekozen op de juiste intentie en de juiste mate van integriteit. Het hele gebouw ademt bij wijze van spreken deze basis van je onderneming.

Daarmee is ook dit onderdeel onlosmakelijk met de voorgaande pijlers verbonden. In je identiteit komt de basis van je onderneming terug en die basis is gevat in intentie en integriteit. Bij een goede onderneming zal dit automatisch zijn vertaald naar de missie, visie en kernwaarden en is iedereen zich er van bewust. Bij een goede onderneming heeft niemand een herinnering nodig aan de identiteit van het bedrijf, omdat ze het zelf zijn. In hart, ziel en werkwijze.

 

[bctt tweet=”In je identiteit zit de basis van je onderneming. Die basis is gevat in intentie en integriteit.”]

 

4. Imago

Waarmee we uiteindelijk uitkomen bij het authentieke imago. Identiteit is hoe je jezelf ziet. Imago is hoe anderen je zien. Zit het met je integriteit en je intentie goed, dan schijnt dit door in je identiteit. En op basis van je identiteit zal de markt beslissen of je authentieke imago klopt bij wie jouw organisatie is. Al het andere is vernis over een rotte basis.

 

Conclusie

Hou dus op met je falend voor te doen ALLEEN als tactiek om menselijk en dus authentiek over te komen. Creëer een cultuur waarin falen menselijk is, waar de intentie altijd duidelijk is en je identiteit en imago volgen vanzelf.

 

[callaction button_text=”Vraag een gesprek aan” button_url=”https://www.dimitrilambermont.com/contact/” background_color=”#ffffff” text_color=”#000000″ button_background_color=”#df4d55″ button_text_color=”#ffffff” rounded=”true”]Naar aanleiding van deze blogpost eens verder praten?
[/callaction]