Maak je copy smakelijk


Waarom jouw content een klamme hamburger is

Het water loopt me in de mond! Fuck dat was lekker! Schep nog maar een keer op! Over het algemeen is er geen lezer die dat zegt na het lezen van een websitetekst. Toch? En dat is jammer. Waarom staan de meeste websites vol met grijze pap? Een smakeloze brei? Stop wat peper in je cont(ent). Maak je copy smakelijk.

Waar gaat het mis? Wat moet je doen om je maaltijd en je content te redden? Enkele tips van de meesterchef.

Waar gaat het mis?

Het verschil tussen de oneetbare grijze slobber in de troggen van fast food tenten en het hoofdgerecht van een sterrenchef? Liefde voor de ingrediënten. Liefde voor de content. Maar boven alles de niet-te-stoppen drive iets neer te zetten dat de bovenkant van je hersenpan doet trillen (zo niet eraf doet schieten).

Smaakorgasme

Je smaakpapillen ontploffen in zoet, zuur of zout. Je neus vult zich met het prachtige aroma van perfect gebalanceerde ingrediënten. Je maag gromt harder dan een leeuw met paringsdrang. Ondraaglijk malend in afwachting van al het heerlijks dat komt. Dit is genieten met een hele grote G. Je weet hoe dat voelt…

Plastic woorden = plastic content

Waarom staat je website dan vol prut? Omdat je de koude content van je concurrenten hebt opgewarmd in de magnetron en ze nu als nieuw probeert aan te bieden? Misschien? Feit? Kijk naar je website. Kijk naar de website van je concurrenten. Waar staan ze vol mee? Met plastic. Plastic woorden wel te verstaan. Woorden die zo platgetreden zijn dat ze het stadium van cliché al ver voorbij zijn. Het is de opwarmmaaltijd met de sticker ‘Weggooien is zonde’. Het is de knalgele fabriekskaas onder het klamme witte bolletje van je lauwe beige-bruine burger.

Doorgekauwd en uitgespuugd

Betrouwbaar. Efficiënt. Uw partner in… Al honderden malen doorgekauwd, herkauwd en uitgespuugd. Het is de smaak van de massa. Het is de veilige keuze. Niet te pittig. Niet te flauw. Niet te zout. Niet te zoet. Precies lauw genoeg om niet je lippen aan te branden. Het is hap, slik, weg en alweer honger.

Content zonder vezels

Het is content zonder substantie. Zonder smaak. Zonder vezels. Poepen zonder persen. Snel klaar, dat wel, maar het vult totaal niet. Is dat de ervaring die jij je lezer wilt bieden? Of ga je voor de drie Michelinsterren? Ben je laf? Of schrijf je met stalen olifantenballen? Dit is de Nederlandse taal droeftoeter! Het is niet de Dunne Van Dale. Het is de moddervette Dikke Fatboy van een Van Dale. Dus sla dat BOEK — hoe fijn authentiek en ouderwetsch — eens open en verrijk je taalgebruik.

Wees geen vreetschuur

Ben je ooit in een vreetschuur geweest? Zo’n hal waar je voor een vastgesteld bedrag van alles kunt eten tot het je neus en andere lichaamsgaten uitkomt? Elk mogelijk gerecht is aanwezig. Vis en vlees. Rijst en aardappels. Salades en soepen. Groente en snoep. Pittig en flauw. Zout en zoet. Uit alle hoeken van de wereld. Tegelijkertijd. En allemaal ongeveer even smakeloos. Het is alles voor iedereen. Dus eet je vlees en vis door elkaar. En eet je na je aardappels nog probleemloos wat nasi. Want het bedrag moet er wel uit.

Met zorg gekozen

Alles voor iedereen. Veel content wil ook alles voor iedereen zijn. En daarmee wordt het net niks. Zet hier tegenover het gerecht van de topchef. De ingrediënten zijn met zorg gekozen. Vers gehaald die ochtend bij de lokale visser of boer. Op je bord verschijnt een perfecte compositie van op elkaar inspelende onderdelen met maar één doel: jou laten genieten. Wees niet alles voor iedereen in je content. Dat lukt niet en zorgt voor compromissen die al jouw eigenheid uit je content zuigen.

Zorg voor een goede basis

Vanzelfsprekend moet de basis goed zijn. De kwaliteit van je content moet op orde zijn. Ingaan op de vragen die leven bij je lezer. En een helder antwoord bieden. Niks mis mee. Maar mag het een beetje uitdagender geformuleerd? Een goede basis is ook een heldere keuze voor een eigen toon en een eigen stem. Een stem die bij je organisatie klopt. En alsjeblieft, ga niet opeens met straattaal gooien als het merendeel van je organisatie uit uitgekakte grijsaards bestaat die inklokken voor hun vaste lasten. Ik ben je mattie niet. En ik heb niet met je geknikkerd.

Keep it spicy

Kleur je taal. Blijf heel ver weg van beige en grijstinten. Maak van je taal een toverbal. Train je taal door veel te lezen. Heb je taal lief. Niet direct de grammatica en het droogneuken van kruimelige komma’s. Maar de flexibiliteit van woorden. De mogelijkheid om werelden te schetsen met letters. En pas je kleurrijke taal toe als de kruiden op je gerecht. Om smaak toe te voegen. Om voor spanning te zorgen. Om andere smaken naar voren te laten komen. Om van de laffe smaak af te komen. Een snufje zout hier. Een pepertje daar. Overdwars ingebracht in je content. Tot het gaat vlammen.

, ,