Het belang van focus

Passie. Focus. Ergens helemaal voor gaan. Het zijn ondertussen clichés. Goed voor tegeltjes en motivational posters. Zo vaak gebruikt dat je er soms het liefst met een grote boog omheen loopt. Toch heb ik zelf de kracht van focus ervaren. De kracht van passie. Deze keer geen blogpost over content of copywriting, maar een blog over de vraag: waarom doe je eigenlijk wat je doet? En ben jij dat echt?


Twee jaar geleden stond ik op een kruispunt. Na meer dan tien jaar te hebben gewerkt als copywriter kon ik kiezen. Ga ik verder in mijn specialisatie? Of verbreed ik mijn mogelijkheden?

Op dat moment koos ik voor de verbreding en ik werd aangenomen als communicatieadviseur. Twee jaar en een reorganisatie later kan ik zeggen dat het een fout is geweest. In de verbreding zat niet mijn passie. Zat niet mijn focus.

Ik was mijn focus helemaal kwijt. Hoe leuk het werk ook was en hoe mooi de kansen ook die me zijn geboden… mijn hart zat er niet in.

Essentie
Normaal is een uitspraak als ‘mijn hart zat er niet in’ voor mij voldoende om eens een fijn geval rode bultjes en jeuk te ontwikkelen. Maar toch is er iets voor te zeggen. Het draait namelijk om de meest essentiële vraag. Waar doe je het allemaal voor?

  • Waarvoor sta je op en ga je naar je werk?
  • Voor geld? 
  • Voor prestige? 
  • Omdat het veilig voelt?
  • Met hoeveel kracht doe je, je werk?
  • Haal je het maximale uit je dag?
  • Ga je er helemaal voor?

Verantwoordelijk
Nu ik weer terug ben bij mijn passie copywriting weet ik elke dag weer waarvoor ik het doe. Ik haal het maximale uit mijn dag. Ik ga er helemaal voor. En ik ben ondernemer geworden. Niet iemand die medewerker is. Eigen baas. Zelf verantwoordelijk.

En wat voelt het goed!

Waarom? Omdat ik werk met een duidelijke focus.
Een duidelijk punt aan de horizon. Daar wil ik heen.  Daar werk ik voor.

Voorheen was ik op zoek naar andere mogelijkheden. Naar een andere baan. Naar iets anders waar ik mijn kracht in kwijt kon. Naar iets beters… het is er niet.

Kracht
Want ik zocht verkeerd.
Het zat al die tijd al in me. Rustig te wachten tot ik het zou ontdekken.
Ik ben nu eenmaal een copywriter. Ik schrijf. Ik schrijf overtuigend. En niets liever dan dat.
Ik ben daar voor geboren.
Ik haal daar kracht uit.
Ik ben daar trots op.
Ik vind dat leuk.

Nu heb ik mijn focus terug.

En de dagen zijn te kort voor alle plannen die in mijn hoofd aan het pruttelen zijn. Ik leer meer dan ooit over mijn vak. Ik laat me niet meer afleiden. Kom maar op horizon! Ik ben onderweg!

Het is een proces. Het duurt even. Maar ik kan het aanraden.
Zoek je focus!