In zeven stappen van jargon af


Hoe kun je de gewoonte van jargon afleren?

Het standaardantwoord op mijn strijd tegen jargon is altijd geweest: dat is nu eenmaal de manier waarop we hier praten. Zo spreken we in onze niche. Waarop ik meestal antwoord: “Nee, dat is de manier waarop je jezelf hebt geleerd om te spreken in een poging om bij de groep te horen.” Geen erg populair antwoord, dat ik moet toegeven, maar de waarheid doet meestal een beetje pijn.

De laatste tijd heb ik veel nagedacht over het idee van afleren. Het vergeten en stoppen met het bewust doen van een handeling. Bijvoorbeeld omdat deze handeling slecht of onjuist is.

De slechte gewoonte

Wat als we jargon zien als een slechte gewoonte? Kunnen we deze gewoonte dan afleren? Vergelijk het met roken. Alle coole kinderen doen het. Dus je voelt de druk het ook te doen. Maar wat zou het betekenen als je zou werken in een omgeving waar jargon compleet verboden was? Net zoals de meeste rokers nu beperkt zijn tot kleine cellen buiten het kantoor om hun shot nicotine te krijgen?

  • Zou het mogelijk zijn jargon uit een bedrijf te halen?
  • Zou het mogelijk zijn jargon te af te leren?

Open, duidelijk en authentiek

Ik vecht nu al een paar jaar tegen jargon. Ik probeer mensen te overtuigen dat jargon in veel opzichten verkeerd is. Zeker in het huidige online landschap, waar klanten zich steeds meer richten op openheid, duidelijkheid en authenticiteit. Niet het beste moment om je achter grote woorden te verstoppen. Ik geloof echt dat jargon niets anders is dan een slechte gewoonte die duidelijke, eerlijke en menselijke communicatie in de weg staat. Maar hoe leren we het dan af?

1. Jargon definiëren

Eerst moet je begrijpen wat we eigenlijk moeten afleren. Wat betekent jargon binnen je bedrijf? Ik denk dat jargon elke keer is dat je taal gebruikt om een afstand te creëren tussen zij ‘die weten’ en zij ‘die niet weten’. Jargon is de taal van buitensluiting. Of om het om te draaien. Jargon is de taal van een besloten groep.

Het duurt hooguit twee maanden voordat nieuwe werknemers dezelfde woorden gebruiken als hun collega’ s. Of ze begrijpen wat er gezegd wordt, maakt niet uit. Aanpassen aan de groep is waar het om draait. Dat komt door dezelfde taal te gebruiken als de besloten groep collega’s. Jargon is de taal van binnenuit. Het is de taal van conformiteit. Het maakt niet uit of het duidelijke, menselijke communicatie belemmert. Uiteindelijk regeert de ongeschreven regel: zo spreken we hier.

2. Erkennen dat je een probleem hebt

De eerste stap om met een slechte gewoonte te breken? Toegeven dat je een probleem hebt. De meeste mensen zien geen probleem in hun jargon-gebruik. Net als de waarschuwingen op sigaretten zullen de meeste mensen signalen negeren dat ze eigenlijk verslaafd zijn aan jargon. En dat jargon en afkortingen slechts toegangspoorten zijn naar totale corporate bullshit-verslaving. Sommige mensen zullen zo verslaafd raken aan het misbruik van jargon dat ze volkomen onbegrijpelijk zullen worden. Behalve voor de andere mompelende jargon-junkies.

Oké, misschien dat ik een beetje doordraaf met mijn metafoor, maar je begrijpt wat ik wil zeggen. Jargon is voor veel mensen een manier van leven. Ze hebben zichzelf en delen van hun ego verbonden aan de woorden die ze gebruiken. Dat doorbreken en toegeven dat jargon bezoekers in de weg staat om klanten te worden en dat het eigenlijk slecht is voor bedrijven als mensen geen idee hebben waar je het over hebt… Dat is de openbaring waar we naar moeten streven.

3. Jargon als slechte gewoonte

Jargon als een probleem zien is één stap. Als we echter willen veranderen, moeten we het ook zien als een slechte gewoonte. Als iets dat eigenlijk slecht is voor ons bedrijf. Het simpele feit is het volgende: als je bezoeker niet begrijpt wat je zegt, zal hij of zij gewoon weggaan. Al je mooie content is voor niets gemaakt. Geen begrip betekent geen vertrouwen betekent geen kans op conversie. Begrijp dat en zie jargon voor wat het is. Jargon is inhoud-obesitas. Je website wordt vet van woorden die geen waarde hebben. Net zoals obesitas zal het langzaam je bedrijf doden.

4. Begrijpen dat jargon een verzonnen taal is

Jargon is niet echt. Het maakt geen deel uit van ons gewone gesprek. Het is niet iets wat we dagelijks nodig hebben. Het maakt geen deel uit van onze natuurlijke manier van praten. De woorden die we gebruiken binnen jargon zijn allemaal op het ene of het andere moment verzonnen. Om een speciale techniek of dienst te beschrijven. Om een product mooi te laten klinken. Om spullen te verkopen. Door het dagelijks te gebruiken binnen je bedrijf zijn deze woorden een onderdeel geworden van je normale gesprek… Maar hoe we ook denken dat jargon een normale taal is. Dat is het niet. Deze woorden werden bedacht door mensen in de besloten groep voor mensen in de besloten groep. Haal ze eens weg en communiceer met woorden die iedereen begrijpt.

5. Jargon van zijn voetstuk halen

Willen we jargon als een slechte gewoonte zien? Dan moeten we het van zijn voetstuk halen. Geloof me, ik ken veel mensen die een mate van persoonlijke voldoening vinden in jargon. Jargon is vaak verbonden met het ego. Jij begrijpt de speciale woorden die bij je positie horen en wanneer mensen niet begrijpen wat je zegt, is dat omdat ze niet in jouw positie zitten. Mensen lager in de pikorde van je bedrijf zullen je taal kopiëren, zodat ze zich even op hetzelfde niveau voelen als hun superieuren.

Daarom is het weghalen van jargon voor veel mensen zo eng. Het niet gebruiken van jargon is de grote gelijkmaker. Als iedereen kan begrijpen wat de ander doet, blijkt meestal dat het niet zo belangrijk is wat je leidinggevende eigenlijk dagelijks doet. De speciale woorden die met die baan verbonden zijn, geven hem of haar kracht. Neem die kracht dus weg en kijk of je nog steeds kunt functioneren zonder je achter grote woorden te verschuilen.

6. Jargon losknippen van je cultuur en vice versa

Als de cultuur van je bedrijf gezond is en gebaseerd op menselijke waarden, dan is er geen jargon nodig. Cultuur is content. En een cultuur die vergiftigd is door jargon — waar jargon gebruikt wordt voor hiërarchische doeleinden — zal content uitsturen waar de nadruk ligt op het gebruik van dat jargon. Duidelijke taal maakt iedereen gelijk. Streef dus naar een cultuur waarin iedereen dezelfde taal spreekt en begrijpt. En stop met jargon om te verdelen en heersen.

7. Haal jargon uit de opleiding

Voordat mensen in je bedrijf komen werken, gaan ze naar school…. waar ze al leren om de juiste woorden te gebruiken die bij hun toekomstige beroep horen. Wat als we eens stoppen met het onderwijzen van jargon? Serieus. Stop gewoon met het onderwijzen van jargon als onderdeel van het onderwijs voor een bepaald beroep. Als we een einde willen maken aan jargon zullen we bij de wortels moeten beginnen. Stop met het vullen van de hoofden van toekomstige ondernemers of collega’s met woorden die geen enkele betekenis hebben.

, ,