Vijf handige tools voor een heldere blogtekst


Vijf handige tools voor een heldere blogtekst

Vijf handige tools voor een heldere blogtekst

*Die ik ook echt gebruik

Dit artikel lees je binnen [est_time]

Helderheid is online een vereiste. Gebruikers lezen gemiddeld 28% van alle woorden. Bij woorden die langer zijn dan 3 lettergrepen haken we af. Zinnen die langer zijn dan 15 woorden? Alinea’s van meer dan 5 regels? We halen het einde niet. Dat vraagt dus om bondigheid. Om glasheldere woorden om je punt te maken. Veel zeggen met weinig. Hieronder vijf handige tools die mij helpen mijn blogteksten zo helder mogelijk te maken.

 

1. Synoniemenwebsites

Voor veel moeilijke woorden zijn simpelere varianten te vinden. Het is echt niet direct nodig om elke blogpost geschikt For Dummy’s te maken. Of om naar Jip en Janneke te grijpen. Maar persoonlijk let ik er altijd op dat mijn blogpost helder en leesbaar blijft. Op de eerste plek van mijn lijst met tools staat dan ook de synoniemenwebsite. Een ander woord voor hetzelfde, maar net iets helderder? Helpt je zin een heel eind in de goede richting.

Mijn voorkeur gaat uit naar: http://synoniemen.net/

 

2. Wikipedia

Zeker bij een wat moeilijker onderwerp is het handig je goed in te lezen. Ik moet een onderwerp echt heel goed snappen om er eenvoudig en helder over te schrijven. Mijn favoriete plek om even de diepte in te duiken is altijd en zonder uitzondering Wikipedia. Soms is een zin uit een artikel al genoeg om een onderwerp te doorgronden. Soms verdwaal je in de diepte van het onderwerp en kom je pas na een paar dagen weer bovendrijven. Maar ik weet dat zonder dergelijk onderzoek onderwerpen niet goed uit de verf komen.

Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdpagina

 

3. Statistieken binnen Word

Word heeft een ingebouwde graadmeter voor de ingewikkeldheid van je tekst. Wist je dat? Laat je tekst door de Spelling & Grammar controle gaan en je krijgt een mooie samenvatting. Hiermee krijg je inzicht in het aantal lijdende zinnen en de hoeveelheid afkortingen. Daarnaast krijg je een gemiddelde van het aantal woorden per zin en het aantal zinnen per alinea. De score van elke leesbaarheidstest is gebaseerd op:

  • het gemiddelde aantal lettergrepen per woord
  • en gemiddeld aantal woorden per zin.

Word Readability Statistics

Twee resultaten

Microsoft biedt hierbij twee resultaten:

Flesch Reading Ease-test

Met deze test krijgt tekst een beoordeling op een schaal van 100 punten. Hoe hoger de score, hoe gemakkelijker het document te begrijpen is. Voor de meeste standaardbestanden moet u zich richten op een score tussen 60 en 70.

Flesch-Kincaid Grade Level-test

Met deze test krijgt tekst een beoordeling op basis van het Amerikaanse schoolsysteem. Een score van 8,0 betekent: iemand uit de achtste klas kan het document begrijpen. Voor de meeste documenten moet u zich richten op een score van ongeveer 7,0 tot 8,0.

Je moet het alleen wel even aanzetten. Uitleg hier.

 

4. Readable.com

Geen zin om binnen Word te schrijven of achteraf benieuwd naar hoe moeilijk jouw blogpost is? Probeer dan eens de extensie van Readable – The Readability Test Tool. Je kunt op elke website even op de knop drukken en de extensie opent een nieuw scherm met jouw scores.

Ik heb voor het voorbeeld even mijn persoonlijke website ingevoerd. Hier komen meerdere scores uit die allemaal rond leesbaarheid draaien, zoals:

  • de Flesch Kincaid Reading Ease,
  • Flesch Kincaid Grade Level,
  • de Gunning Fog Score,
  • de SMOG Index,
  • de Coleman Liau Index
  • en de Automated Readability Index.

Deze scores koppelen de leesbaarheid van de tekst aan het Amerikaanse schoolsysteem.

Voor de echte nerds:

Flesch Kincaid Grade Level 0.39 x (words/sentences) + 11.8 x (syllables/words) – 15.59

Gunning Fog Score 0.4 x ( (words/sentences) + 100 x (complexWords/words) )

SMOG Index 1.0430 x sqrt( 30 x complexWords/sentences ) + 3.1291

Coleman Liau Index 5.89 x (characters/words) – 0.3 x (sentences/words) – 15.8

Automated Readability Index (ARI) 4.71 x (characters/words) + 0.5 x (words/sentences) – 21.43

 

Handig overzicht

Daarnaast geeft Readable je wederom een handig overzicht van je tekst.

Text Statistics

No. of sentences: 113        

No. of words: 804        

No. of complex words: 154        

Percent of complex words: 19.15%                

Average words per sentence : 7.14      

Average syllables per word: 1.71      

 

Readable.com http://read-able.com/bookmarklet.html

 

5. Hemingway app

Wil je schrijven als de grote Hemingway? Bondig. Zonder lijdende zinnen. En krachtig? Dan is de Hemingway app de app voor jou. Ik gebruik deze nu een tijdje. Hoewel de app vooral gericht is op Engels weet hij toch ingewikkelde zinnen op te sporen. En dat helpt vaak al heel veel.

“Hemingway App makes your writing bold and clear.

The app highlights long, complex sentences and common errors; if you see a yellow sentence, shorten or split it. If you see a red highlight, your sentence is so dense and complicated that your readers will get lost trying to follow its meandering, splitting logic.”

De app geeft met kleuren de problemen van je tekst weer en geeft waar mogelijk een andere optie.

Hemingway App

 

Daarnaast geeft ook deze app weer handige statistieken over je tekst. Vooral reading time is een hele fijne. Statistieken voor deze blogpost:

Paragraphs…………………62

Sentences…………………117

Words………………………869

Characters……………….5527

Letters……………………..4160

Read. Time………..00:03:28

Readability: Grade 5 Good. Geslaagd!

Hemingway app www.hemingwayapp.com

 

, ,