Socialere communicatie? Probeer de 10 B-s eens!


Nu iedereen de mond vol heeft van Social Media heeft dit natuurlijk zo zijn gevolgen voor wat bezoekers en klanten mogen verwachten van onze communicatie. Wil je als onderneming socialer overkomen? Volg dan deze 10 B’s eens.

1. Benaderen
De eerste stap is het benaderen van onze doelgroep. Laat ze weten dat je er bent. Hoog in Google. Aanwezig op de juiste online plekken. Niet om onze boodschap gelijk door te pushen. Alleen maar om te laten zien dat we er zijn. De leverancier van hun maatwerkoplossing. Als ze nieuwsgierig zijn naar de ontwikkelingen in hun niche komen ze vanzelf wel.

2. Bereiken
Segmenteren en relevant maken die tekst. Niet op een grote gemene deler, maar juist op dat segment van de markt waar jouw klanten zitten. Die ene specifieke klant, die long tail koper, die niche liefhebber. Die koper die zegt, hier was ik nu al de hele tijd naar op zoek!

3. Boeien
Heb je eenmaal de vluchtige aandacht, dan is het wel zaak dat we onze bezoeker boeien en blijven boeien. Relevante informatie, waar ze iets mee kunnen. Waarvoor ze terugkomen. Voordelen. Veel voordelen. Wij zijn jouw bron voor specifieke informatie over jouw voorkeuren. Kom morgen terug en dan zullen we je eens wat vertellen.

4. Begrijpen
Staat je klant voor een uitdaging? Laat zien dat je ze begrijpt. Ze hebben al de moeite genomen om te zoeken en nu ze je hebben gevonden wordt het tijd te strooien met compassie en empathie. Niet vals, maar echt. Gemeend. Omdat we weten wat er speelt. Omdat we er de oplossing voor hebben. Ik begrijp je. Ik ben betrokken.

5. Bevestigen
We laten zien dat we de klant begrijpen door deze te bevestigen. Ja je bent een speciaal persoon, met een speciale wens. Er zijn er meer als jij. En allemaal zijn ze hier op de juiste plek. Dus ontspan. Je bent onder gelijken. Geef de klant het gevoel van thuiskomen.

6. Bewijzen
Tegenover iedere optimist staat een pessimist. Een cynicus. En dat is maar goed ook, anders zou het wel heel erg preken voor eigen parochie zijn. Houd in je teksten dus rekening met de bewijslast. Mooie beloftes zijn leuk. Hard bewijs – bijvoorbeeld in een testimonial – is beter.

7. Betrekken
Wil je dat je klanten meer worden dan puur consument, maar fan worden van je merk? Betrek ze. Organiseer mooie evenementen in de echte wereld. Sponsor ze desnoods. Maar geef klanten ook de kans om feedback te geven. Wees bereikbaar en benaderbaar. Open, vriendelijk en begaan.

8. Begeesteren
Enthousiasme is aanstekelijk. Positiviteit werkt aanlokkelijk. Zijn je klanten fan van je merk, motiveer ze dan om de boodschap uit te dragen. Geef eens wat weg. Waarom ook niet. Het betaalt zichzelf binnen de kortste keren terug. In enthousiasme bijvoorbeeld.

9. Bevrienden
Word vrienden met je klant. Wees er voor ze. Antwoord op mailtjes. Het liefst zo snel mogelijk. Neem je online reputatie serieus. En laat je klant eens om zich heen kijken. Vrienden hebben vaak veel overeenkomsten. Misschien willen ook zij wel onze oplossing? Maak delen eenvoudig. Laagdrempelig en plezierig. Laat je klanten de ster zijn door hen de kans te geven jouw onderneming aan te prijzen.

10. Bedanken
Voorbij alles zijn dit de mensen die aan het einde van de maand zorgen dat je een boterham kunt eten. Een bedankje op zijn tijd kan nooit kwaad. Beloon de loyaliteit. Wees dankbaar. Kost weinig, levert veel op.